Translate

nedelja, 12. februar 2012

SEDEM DAROV SVETEGA DUHA


SEDEM DAROV SVETEGA DUHA





1. DAR MODROSTI
PO DARU MODROSTI je naša duša trajno nagnjena k PREMIŠLJEVANJU
BOŽJIH in NEMINLJIVIH REČI ter v LUČI TEH PRESOJA VSE ZEMELJSKE STVARI. Dar modrosti nas STALNO ZDRUŽUJE Z BOGOM. Po daru modrosti Boga notranje doživljamo. Kristus je po svoji človeški naravi postal pristopen vsem ljudem. On pa, ki je VEČNA MODROST SAMA, se da tudi OKUŠATI onim, ki jim je sv. Duh vlil dar modrosti. To poudarja psalmist, ko vabi ljudi, naj se BLIŽAJO BOGU: "OKUSITE in SPOZNAJTE KAKO DOBER JE GOSPOD; BLAGOR MU, KDOR VANJ ZAUPA."


    2. DAR RAZUMNOSTI
    Z DAROM RAZUMNOSTI odkrije Sveti DUH OČEM NAŠE DUŠE GLOBLJI POGLED V VEČNE RESNICE. RAZUM VIDI RESNICO V POPOLNEJŠI MERI, vidi celo odsev božjih skrivnosti in njih LEPO POVEZANOST MED SEBOJ. Iz TEGA SPOZNANJA UŽIVA VSO TRDNOST IN GOTOVOST RAZODETE RESNICE. - Ta dar odkriva tudi duši, kako MODRO in USMILJENO JE RAVNALA Z NJO BOŽJA PREVIDNOST. Ta jo je večkrat vodila po poti, kamor sama ni hotela. Duša se počuti SREČNO IN UŽIVA GLOBOK MIR. Za ta dar je prosil kraljevi prerok: "Odgrni si oči, da bom videl ČUDA V TVOJI POSTAVI. Daj mi spoznanje in živel bom."



    Prva dva darova sta VIŠJE VRSTE od ostalih in nosita v sebi že nekak PREDOKUS VEČNE BLAŽENOSTI. 

    Ostalih pet darov pa stalno usmerja človeška dejanja na poti do večnega zveličanja.



    3. DAR SVETA
    Pomaga NAŠEMU RAZUMU RAZLOČEVATI V TEŽJIH STVAREH, KAJ NAJ STORIMO in KAJ OPUSTIMO, kaj naj SPREJMEMO in ČEMU NAJ SE ODREČEMO, da bomo gotovo hodili po poti zveličanja. Po tem daru drži Sv. Duh dušo pozorno na to, KAJ JE RESNIČNO, KAJ JE DOBRO in ZARES KORISTNO. Nič zato, če "pametni" svet, ki tega daru nima, take duše ne razume. Saj je dejal Gospod: "Moje misli niso vaše misli, tudi ne vaša pota Moja pota!"



    4. DAR MOČI

    DAR MOČI pomaga NAŠI VOLJI, da to, kar smo SPOZNALI, da je PRAV, TER PO PREUDARKU SKLENILI IZVRŠITI, TUDI DEJANSKO IZVEDEMO. S tem darom nam pomaga Sveti Duh, da VZTRAJAMO V SKUŠNJAVAH, da ne klonemo v hudem telesnem trpljenju.
    DAR MOČI je POMAGAL MUČENCEM, da so junaško žrtvovali življenje za sveto vero. Zato si izprosimo od Boga "vso bojno opravo Božjo, da se bom mogli ob hudem dnevu v bran postaviti, vse premagati in obstati." 



    5. DAR VEDNOSTI

    Z DAROM VEDNOSTI prežene Sveti Duh zmote in odkrije duši RAZODETO RESNICO V PRAVI LUČI. Naš razum, četudi je obdan z nadnaravno lučjo svete vere, je v nevarnosti, da zaide v zmoto, bodisi zaradi slabosti človeške narave, bodisi zaradi slabega zgleda sveta ali skušnjav hudobnega duha. - Tudi nam prikazuje DAR VEDNOSTI, kako so VSE STVARI NA ZEMLJI USTVARJENE ZA BOGA in kako jih MORAMO RABITI, da bomo DOSEGLI ZADNJI CILJ. Večna "Modrost" je peljala pravičnega po potih, mu pokazala kraljestvo Božje ter mu dala SPOZNANJE SVETIH.



    6. DAR POBOŽNOSTI
     
    Nam vlije OTROŠKO VDANOST in LJUBEZEN DO STVARNIKA. "Prejeli ste Duha posinovljenja, v katerem kličemo: "Aba, Oče!". Dušo, ki jo napolnjuje dar pobožnosti, preveva živa želja, neprestano častiti Boga. Njeno veselje je v tem, da vidi, kako duše napredujejo v ljubezni do Boga in Ga z deli proslavljajo. V otroški ponižnosti do Nebeškega Očeta sprejme vdano vse, kar ji odmeri Božja Previdnost. Z darom pobožnosti obdarovana duša goji otroško zaupanje do sv. Cerkve, vneto časti Mater Božjo in svetnike in je dobro čuteča do vseh ljudi.



    7. DAR STRAHU BOŽJEGA

    Nas ohranja v ponižni zavesti, da smo nič v primeri z Božjo vsemogočnostjo, da smo v primeri z Njegovo svetostjo NEVREDNI in UMAZANI, da je pravična kazen za greh, ki nas čaka po smrti in da milost Božjo zaradi svoje slabosti lahko vsak čas izgubimo. Ta STRAH BOŽJI DRŽI NAŠA SRCA V SKRUŠENOSTI, ČEPRAV SMO SE GREHOV ŽE POKESALI, ona nam NE DA POZABITI, DA SMO GREŠNIKI. "Delajte s strahom in trepetom za svoje zveličanje". TODA TA STRAH NI DIVJI, SUŽENJSKI, ki se VARUJE GREHA SAMO ZARADI KAZNI, ta STRAH JE SINOVSKI, ki se VARUJE GREHA, ker se BOJI RAZŽALITI PREDOBREGA OČETA.
     

6 komentarjev:

  1. Živjo! Hvala za tole!
    Zanima me, ali v Svetem pismu kaj piše o darovih Svetega duha in kje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kok carsko zdaj živim bolje.Ko sem to prebral sem kar naenkrat ozdravel.Tole besedilo k ste ga napisal je pa zlo čudežno.

      Izbriši
    2. V Svetem pismu so omenjeni darovi Svetega Duha, apostoli jih včasih imenujejo tudi milostni dar, dar milosti, kot izlitjer Svetega Duha. Navajajo tudi druge darove - dar služenja, poučevanja, razlaganja ... Spodaj navajam nekaj odlomkov iz Svetega pisma:

      Razodetje 4,5
      Pred prestolom je plamenelo sedem bakel: te pomenijo sedem Božjih duhov.

      Apd 2,38
      Peter jim je odgovoril: »Spreobrnite se! Vsak izmed vas naj se dá v imenu Jezusa Kristusa krstiti v odpuščanje svojih grehov in prejeli boste dar Svetega Duha.

      Apd 10,45
      Verniki iz obreze, ki so prišli s Petrom, so se čudili, kako da se dar Svetega Duha razliva tudi na pogane;

      1 Kor 7,7
      Želel bi, da bi bili vsi ljudje kakor jaz. Toda vsak ima svoj milostni dar od Boga, eden tako, drugi tako.

      Rim 12,6
      Imamo različne milostne darove, pač po milosti, ki nam je bila dana. Če ima kdo dar preroštva, naj ga uporablja v skladu z vero.

      1 Kor 13,2
      In ko bi imel dar preroštva in ko bi poznal vse skrivnosti in imel vse spoznanje in ko bi imel vso vero, da bi gore prestavljal, ljubezni pa bi ne imel, nisem nič.

      1 Kor 14,22
      Zato dar jezikov ni znamenje za verujoče, temveč za neverujoče, preroštvo pa ni znamenje za neverujoče, temveč za verujoče.

      1 Kor 14,26
      Kaj torej, bratje? Kadar se zberete, ima vsakdo od vas nekaj: ta pesem, oni nauk, eden razodetje, drugi dar jezika, tretji razlago. Vse pa naj bo v izgrajevanje.

      Apd 1,4
      Ko je bil z njimi pri jedi, jim je naročil, naj ne odhajajo iz Jeruzalema, temveč naj počakajo na Očetovo obljubo, »o kateri ste slišali od mene;

      Apd 2,33
      Bil je povišan na Božjo desnico in od Očeta je prejel obljubo Svetega Duha in tega Duha je razlil, kakor vidite in slišite.

      Izbriši
  2. Iskrena hvala. Prebrano v času, ko sem to potreboval.

    OdgovoriIzbriši